سنگ ياقوت


سنگ ياقوت سرخ يا روبي گونه قرمز کروندوم و با درجه سختي 9 به عنوان دومين ماده سخت جهان بعد از الماس مي باشد. ياقوت سرخ جزو گرانترين و زيباترين سنگهاي دانشمند نيز مي باشد الي جايي که در ماضي سمبول(لاتين) ثروت و توان حاکمان بود. از ويژگان ياقوت احمر علاوه بر زيبايي مي نا به افزايش خون رساني و انرژي حياتي به بدن نام برد. اين گوهر حائز آلت قدرتمندي براي تحريک چاکراي ريشه و و تقويت نيروي اساسي تن مي باشد.



بيشتر ذخاير روبي سريلانکا در جنوب غربي اين جزيره و در ناحيه راتناپورا (Ratnapura) پيمان دارند. معادن روبي اين منطقه بسيار با کيفيت مي باشد و رنگ آنها بصورت قرمز صريح و صورتي مي باشند. سنگ ياقوت البته در اين سنگها پايان رنگ ارغواني نيز ديده مي شود که با فرآوري حرارتي از بين دستگير مي شود. نگين هاي بالاي 5 قيراط اين روبي ها بسيار خوش رنگ و گران بها هستند. در رودخانه هاي اين ناحيه هنوز جستجوي اين گوهر ادامه دارد.
در دهه 1970 تا 1980 تايلند تامين کننده اصلي ياقوت بوده مي باشد که امروزه به علت مسائل سياسي و مي باشدراتژيک در بازار بسيار ناچيز اند. ياقوت سرخ تايلند معمولا داراي رنگ قرمز ويس و سايه قهوه اي رنگ هستند. عقيق يمني کميابي روبي در معدن موگوک برمه موجب شد تا کارشناسان در ماسه سنگ و خاک رس منطقه چانتابوري (Chantaburi) در جنوب شرقي بانکوک دوباره به مي باشدخراج اين سنگ اميدوار شوند.
چندين دهه مي باشد که در اين کشور روبي هايي با ارزش به همراه سافير آبي و رنگهاي ساير در معادن ثانويه بدست مي آيد. کريستال هايي تا ده قيراط از اين منطقه پيدا شده که رنگي سرخ زنده با انتها رنگ آبي دارند. علي رغم حالت معمول، سنگ والده روبي هاي تانزانيا سنگ بازالت نمي باشد.
در 13 مي 2015 ياقوت کمياب و بينظير Sunrise (طلوع خورشيد )، يک جواهر ديدني از گردآور خصوصي کارتيه در حراج ژنو Sotheby، به مبلغ 30.420.000 دلار فروخته شد که تاکنون اين رکورد بي رقيب مانده مي باشد.
برآورد کارشناسان براي اين انگشتر حدود 20 ميليون دلار بود ولي نگين ياقوت خون کبوتري برمه کاملا طبيعي بدون هيچ وجه بهسازي، به وزن 25.59 قيراط با تراش cushion، و دو الماس با تراش shield به وزن هاي 2.47 و 2.70 قيراط ، دو رکورد گرانترين ياقوت احمر و بالاترين مبلغ( 1.180.000) دلار براي يک قيراط سنگ رنگي به غير از الماس را بخود گزين کردن داده و در کتاب رکوردها ثبت شد.
اين گوهر به عنوان ياقوت پرنس سياه نيز شناخته شده مي باشد و با 170 قيراط وزن در موزه علوم طبيعي لندن موجود مي باشد هرچند که آزمايشات بعدي مشخص شد اين سنگ اسپينل مي باشد با اينحال اين گوهر به عنوان روبي در تاريخ شناخته شده مي باشد!
از اوايل سده پسين ياقوت هاي مصنوعي و غير طبيعي فرآوري شده اند که داراي ترکيبات شيميايي و اپتيکي مشابه ياقوت هاي احمر اصل را دارا مي باشند. يکي از تفاوتهاي آنها اين مي باشد که ياقوت سرخ طبيعي اشعه ماورابنفش را از خود عبود مي دهد ولي ياقوت غيرطبيعي عبور نمي دهد.
محتويات و ناخالصي ها در سنگ روبي هميشه هستي دارند و اين مورد از ارزش آن مختصر ننموده عقيق سرخ و يا موجب نامرغوب آمار آن نمي شود. درواقع ما از اين ناخالصي ها و شکل آنها ذيل لنز بزرگنمايي مي باشد که مي توانيم تفاوت ياقوت احمر اصل و بدل را تشخيص دهيم. البته بايد به اين نکته پروا کنيد که بسياري از ياقوت هايي که در بازار ميبينيد معمولا بهسازي شده اند. ياقوت سنگي گرانبها مي باشد بنابراين يک ياقوت سرخ باکيفيت قيراطي ذيل هزار دلار نيست. ياقوت سرخ پر شده با شيشه سرب دار يگانه از انواع رايج بهسازي مي باشد که با قيمتي ارزان در بازار موجود مي باشد.


سنگ ياقوت کبود


سنگ ياقوت کبود (سافير Sapphire) دومين کاني سخت پس از الماس مي باشد. علاوه بر خواص ياقوت کبود به انگيزه سختي بالاي خويش قابليت بهره‌گيري در مصارف صنعتي نيز دارد اما آنچه اين جواهر را بي همتا نموده مي باشد زيبايي خيره کننده آن مي باشد. رنگ نفيس آن از تيتانيوم و آهن مي آيد. آهن به تنهايي رنگ زرد توليد مي کند. غالبا مثال هايي که بيش از حتماً روشن و کمرنگ باشند ارزانتر هستند.ياقوت کبود سنگي مي باشد که به رمز و سر و پيشگويي و نبوت متصل مي باشد، وانگهي در موعد قديم به عنوان سنگ خوش شانسي آور نيز در عقيده گرفته مي شد. کيمياگران آن را منوط به عنصر هوا، و اهل تصوف در هند، آن را وابسته به سياه زحل مي دانستند و اعتقاد داشتند که اين سنگ متعلق به قلمرو الهي و آسماني مي باشد. آنچه در اين نوشتار مي آموزيم اين مي باشد که:
ياقوت کبود يا سافير (Sapphire) برگرفته از  زبان يوناني و به معني آبي رنگ بوده و به طور کلي براي سنگهاي آبي رنگ بکار مي بردند. در دوران سده ها وسطي نام “سافير” به سنگ لاپيس لازولي اطلاق مي شد. بعد از سنه 1800 ميلادي گوهرشناسان دريافتند که اين گوهر از انواع کروندوم امثال ياقوت قرمز يا روبي مي باشد.



اين در حالي بود که قبل از اين سنه ها انواع رنگهاي گوناگون کروندوم با نام هاي اشتباهي بکار مي رفت.سنگ ياقوت کبود مثلا به گونه ها رنگ سبز سافير، پريدوت خاور زمين (Oriental Peridot) و به گونه زرد آن توپاز خاور زمين مي گفتند! امروزه به هر گونه کروندوم که قرمز رنگ نباشد ياقوت کبود گفته مي شود.
سافير سنگي از گروه کروندوم با سختي بالا يعني 9 در پيمانه موس دومين ماده فيروزه سخت در دانشمند مي باشد. سنگهاي مادر اصلي سافير بازالت، مرمر و يا گونه ها پگماتيک ها هستند. امروزه جهت درمان کيفيت رنگ و شفافيت در سنگ ياقوت کبود و روبي با کمک گرما دهي ارزش آنها را بالا مي برند بطوري که شفا 5% در نما سنگ بها آن را 25% افزايش مي دهد.

خصوصيات ذاتي اين سنگ مانند ضريب شکست دوگانه و وزن ويژه با حرارت دهي تغيير نمي کنند اما ويژگي دو رنگي، طيف جذبي نوري و فلورسانس کاملا تغيير مي کنند. تغييراتي که در ناخالصي ها بوجود مي آيد همانند ذوب شدن يا گسترش کاني هاي ميهمان به علت نقطه ذوب پايين آنها و يا حتي شکسته شدن اين گونه ناخالصي ها مي تواند به شناخت اين روش شفا کيفيت کمک کند، اغلب ياقوت هاي کبود و احمر امروزه بدين گونه شفا کيفيت مي يابند.


مشخصات

تبلیغات

محل تبلیغات شما
محل تبلیغات شما محل تبلیغات شما

آخرین وبلاگ ها

برترین جستجو ها

آخرین جستجو ها

همه چی در همه GURT NOVEL دانلود سریال سالهای دور از خانه(شاهگوش 2) سکوت مبلمان اداری Sean درمان با ليزر علم و دانش